• News

Politik Malaysia Bergolak, Mahathir Mohamad Mundur Sebagai Perdana Menteri

Rizki Ramadhani | Senin, 24/02/2020 14:02 WIB
Politik Malaysia Bergolak, Mahathir  Mohamad Mundur Sebagai Perdana Menteri Mahathir Mohamad


Kuala Lumpur, Katakini.com - Pergolakan politik di negeri jiran, Malaysia akhirnya berbuntut kepada pengunduran diri Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri. Mahathir telah menyerahkan surat pengunduran diri kepada Yang di-Pertuan Agong Malaysia, Al-Sultan Abdullah Ri`ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, di Kuala Lumpur, hari ini, Senin (24/02/2020).

Pernyataan resmi Kantor Perdana Menteri Malaysia menyebutkan, Mahathir telah menyampaikan surat peletakan jabatan kepada Yang di-Pertuan Agong di Istana Negara pada pukul 13.00 waktu setempat.

Sebelumnya pada Senin pagi, Presiden Partai Keadilan Rakyat (PKR) Anwar Ibrahim, Wakil Perdana Menteri Wan Azizah Wan Ismail dan Ketua DAP Lim Guan Eng telah bertemu Mahathir Mohamad di kediamannya di Seri Kembangan.

Pada jam 14.00, Anwar Ibrahim bakal diterima Al-Sultan di Istana Negara.

Menurut informasi yang dihimpun, peletakan jabatan tersebut diduga berkaitan dengan pergolakan politik yang terjadi dalam koalisi Pakatan Harapan (PH) sejak musyawarah Majelis Presiden Jumat lalu.

Pada Minggu malam, pimpinan partai politik Koalisi Pakatan Harapan pendukung Mahathir mengadakan pertemuan dengan partai oposisi Koalisi Barisan Nasional (BN). Namun tidak ada pernyataan resmi setelah pertemuan tersebut.